allt om att köpa och äga hund samt hundraser
Vilken slags hundförsäkring ska du välja?
Vilken slags hundförsäkring ska du välja?

Vilken slags hundförsäkring ska du välja?

Det finns ungefär lika många försäkringar till din hund som till din bil. Därför är det klokt att läsa på och skaffa dig mycket kunskap för att fatta ett bra beslut utifrån plånbok, hundras och avelsmeriter.

Hundförsäkring

Alla hundar bör ha en hundförsäkring. Att spara in på hundförsäkring kan bli riktigt dyrt. Den minsta försäkringen som bara täcker olyckor är ett minimum. När du ska välja försäkring till din hund bör du gå in på de olika försäkringsbolagens sajter för att ta reda på hur mycket försäkringen kommer att kosta i månaden. Ett bra ställe att börja på är jämförelsesajten Hundförsäkring som ger dig mycket information och en bra överblick över de vanligaste och populäraste försäkringarna.

Minsta försäkringen: vid olyckor

För att få framföra en bil måste bilen ha en trafikförsäkring. Så är det inte med hundar, men den minsta försäkringen är ungefär som en trafikförsäkring. Den täcker veterinärkostnaderna vid en olycka. Din hund springer ut i vägen och blir påkörd och behöver veterinärvård. Eller så råkar den fastna i något och blir klämd och skadad. Hundar kan ju göra illa sig på en mängd sätt. Om du behöver hålla i plånboken kommer du i långa loppet spara på att i alla fall ha försäkrat hunden för olyckor. En slags nödförsäkring som täcker det mest akuta.

Hundförsäkring som täcker det mesta

De flesta hundägare tecknar en slags mellanförsäkring som täcker det mesta, inklusive ett visst belopp för eventuella veterinärkostnader. Hur högt ersättningsbelopp som du ska satsa på kommer påverka din premie. Ju lägre belopp, desto mindre betalar du i månaden och vice versa. Här kan det vara klokt att tänka på hundras och eventuella kända återkommande skador hos hundens förfäder. Vissa raser har lättare att bli sjuka och få särskilda fel. Ta reda på om det är en hundras som ofta behöver åka till veterinären eller inte. Har du en blandrashund med två raser kan du ofta välja ett lägre belopp, detsamma gäller om din hundras inte är känd för speciella problem. Skillnaden mellan den minsta sortens försäkring som bara betalar vid olyckstillfällen och en hundförsäkring som även kommer att betala dina veterinärkostnader är inte så stor. Det kan definitivt vara värt de extra tiorna i månaden.

Du kan också köpa till tilläggsförsäkringar som täcker rehabilitering, medicin, avel och tillägg för MR/CT-undersökning. För de flesta hundägare är det just medicin och rehabilitering som kan vara av intresse. Återigen är det klokt att du utgår från rasen och vad som är brukliga försäkringar för just den hundrasen.

Livförsäkring och reseförsäkring

Om du och din hund kommer att bege er ut på resor tillsammans bör även hunden ha en egen reseförsäkring. Att resa med hund är helt möjligt. Det är många som rent av tar med hunden till ett annat land, men det kräver viss planering.

Du kan även skaffa livförsäkring för din hund. För att det ska vara värt att betala extra för en livförsäkring bör du ha en rashund och hålla på med avel eller tävlingar. De flesta hundägare har inte livförsäkring till sin fyrbenta vän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *