allt om att köpa och äga hund samt hundraser
Att välja rätt hundras
Att välja rätt hundras

Att välja rätt hundras

Att välja vilken hundras du ska köpa kan vara ett svårt beslut. Speciellt om du aldrig ägt en hund tidigare. Ett tips är att du tar tid på dig, läs igenom information om olika raser och se vilken som känns rätt och vilken som passar in i ditt livsstil.

Att äga hund innebär regelbundna promenader och ett seriöst ansvar. Vill du tävla med din hund eller jaga så måste du självklart välja en ras som klarar av just detta. Hur din vardag ser ut kan påverka vilken ras som passar dig bäst. I de flesta fallen är det dock egenskaperna hos hunden som kommer styra vilken ras som passar bäst, och inte utseendet.

En rekommendation är att du läser igenom allt om rasens egenskaper och mentalitet. Tänk sedan efter på om detta matchar dina egna förväntningar och förutsättningar. Det är viktigt att du är helt ärlig och tänker igenom hur dina vardagsrutiner ser ut. Är du första gången-ägare kan det vara smart att prata med andra hundägare och kanske uppfödare för att få en så tydlig bild som möjligt. De kanske till och med kan rekommendera en viss ras till dig.

Punkter att tänka igenom

För att göra ett så bra val som möjligt när du ska köpa valp eller hund bör du först tänka igenom dessa frågor:

  • Hur mycket utrymme har du i din bostad?
  • Vill du skaffa en liten hund eller en stor?
  • Har du tid till att ta hand om en hund varje dag? Alltså allt från uppfostran som krävs till eventuella aktiviteter och pälsvård.
  • Vill du ha en lugn sällskapshund eller en mer aktiv?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *