allt om att köpa och äga hund samt hundraser
Rätt skor för aktiviteter med hunden
Rätt skor för aktiviteter med hunden

Rätt skor för aktiviteter med hunden

När man skaffar hund kommer man per automatik att vistas betydligt mycket mer utomhus. Hunden måste rastas flera gånger varje dag och det kommer man inte undan. Oavsett om det är mycket i skolan, på jobbet, om man är sjuk eller bara lite trött måste hunden ut. Om man sedan vill delta i olika hundaktiviteter som jakt, agility eller liknande blir det än mer utomhusvistelse. Att ha rätt skor är alltså viktigt.

Att hitta rätt skor

När det gäller jaktkängor och vandringskängor är de mer rejäla i sin utformning och det är till exempel svårt att springa en agilitytävling med dem där snabbhet är avgörande. Däremot fungerar de bra för andra användningsområden. Men det där med att hitta rätt skor är inte alltid så enkelt. Man ska både hitta en sko i rätt material, rätt modell och rätt storlek. Just att hitta rätt storlek är inte helt lätt, särskilt inte om man har något större eller mindre fötter än genomsnittet.

Olämpliga skor

Det finns några skor som är helt olämpliga för hundsport och hundaktiviteter av alla de slag. Ett par högklackade skor är till exempel olämpliga inom agility, man kan inte ha dem i skogen, de är vingliga på en hundutställning, inom lydnad fungerar de inte och på hundpromenaden är de inte vidare bekväma om man går långt. Det kan också vara svårt att ha träskor eller sandaler på sig. Det är också klokt att inte bära dyra skor eller skor man är extremt rädd om. Det är nämligen lätt hänt att man trampar i lera, att man får gräsfläckar på skorna eller att man smutsar ner sig på annat sätt. Det är helt enkelt mer att tänka på än vad man kan tro när man ska hitta rätt par skor att röra sig i.

Skor för jakt

Många väljer att skaffa en hund för jakt. Men ska man vara ute i skogen hela dagen kan man inte bara ta på sig ett par sandaler och gå ut. Med ett par rejäla kängor eller stövlar klarar man både vått väder, högt gräs och allt annat man kan tänkas stöta på. Ska du jaga på vintern är stövlar med högt skaft ett måste. Mitt ute i skogen är vägarna inte plogade och får du in snö som smälter i skon blir du snabb nedkyld om fötterna. Ibland är det också så att jakthunden inte kommer tillbaka till bilen efter att jakten är slut, utan då får man ge sig ut och leta efter den. Då är det inte säkert att man kan hålla sig till vägarna. Se därför till att skorna även ger stöd åt ankeln, då är risken att du vrickar dig inte lika stor.

Promenadskor

Ska du ut och promenera med din hund fungerar ett par gymnastikskor optimalt. På sommaren går det även bra med sandaler eller andra sköna skor. Vid regn är gummistövlar perfekt. Genom att ha lite olika skomodeller i garderoben är du förberedd på alla väder och du behöver inte bli varken varm, kall, blöt eller smutsig om fötterna på hundpromenaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *