allt om att köpa och äga hund samt hundraser
Glöm inte pappersarbetet
Glöm inte pappersarbetet

Glöm inte pappersarbetet

När du ska köpa en valp kommer du få den när den är minst åtta veckor. Det finns även uppfödare som väljer att behålla valpen en till två veckor länge innan de säger att det är okej för dig att hämta den. Men för att valpen ska få det så lätt som möjligt att anpassa sig till sitt nya hem och familj är det rekommenderat att valpen inte är för gammal.

Det finns en hel del du måste tänka på när du ska skaffa dig en valp. En viktig sak som många inte tänker på, trots att det är viktigt, är pappersarbetet. I samband med att du hämtar upp din valp måste du se till att du får ett köpeavtal, registreringsbevis samt ett besiktningsintyg från uppfödaren. Besiktningsintyget ska självklart komma från en veterinär. Det får dessutom inte vara mer än sju dagar gammalt.

Valpen måste även vara vaccinerad, du bör få ett vaccinationsintyg som bevisar detta. Ett tips är att du pratar med uppfödaren och frågar om hen kan ge dig skriftlig information om avmaskning och utfodring eftersom detta kan vara rätt enkelt att glömma bort. Valpen kommer ta mycket av din uppmärksamhet så genom att se till att du har all information på papper kommer det bli lättare.

Försäkring

En annan viktig sak du måste komma ihåg är försäkringen. En livs- och veterinärvårdsförsäkring brukar vara ett bra alternativ. Vissa gånger har dock uppfödaren redan tecknat någon typ av försäkring på valpen som du får ta över. Det viktiga är helt enkelt att du ser till att frågan om försäkringen är utredd och färdig när du ska hämta valpen.

ID-märkning

En sista viktig sak är ID-märkningen. Hunden bör redan vara märkt när du ska köpa den, men registreringen är något du själv måste göra. På Jordbruksverkets hemsida kan du registrera dig som ägaren till hunden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *