allt om att köpa och äga hund samt hundraser
Var kan jag köpa hund?
Var kan jag köpa hund?

Var kan jag köpa hund?

Det är viktigt att du väljer en bra uppfödare, gärna en som har bra kunskap om hundrasen. Det gör det lättare för dig att veta vem du kan prata med framöver ifall du skulle behöva hjälp med någonting eller har frågor om din hund. Det finns även uppfödare som arrangerar valpträffar vilket ger dig och valpen möjlighet att träffa andra valpar och på så sätt träna hundens förmåga att umgås med andra hundar. Förutom uppfödare finns det dock även andra alternativ på var du kan köpa hund.

Hunduppfödare

Det finns tusentals uppfödare att välja mellan i Sverige. De flesta av dessa är anslutna till Svenska kennelklubben vilket gör att du kan lätt hitta en bra uppfödare via dem. I alla fall om du letar efter en hund som är renrasig. En annan fördel med att gå den här vägen är att de har leverans- och försäljningsregler när det kommer till valpar. Det garanterar att allt kommer gå rätt till.

Det spelar dock ingen roll ifall den uppfödare du väljer är ansluten till Svenska kennelklubben eller inte. Du bör alltid besöka valpen och uppfödaren i sitt hem, om möjligt bör du även följa valpen de sista veckorna innan den ska levereras. Det är viktigt att du får träffa valpen, gärna tillsammans med mamman, innan du bestämmer dig för om det är rätt hund för dig.

Det finns även uppfödare som jobbar med att omplacera de hundar som inte har ett hem. Det kan vara ett annat alternativ ifall du inte är helt inställd på att skaffa en valp. Det finns hundjourhem och/eller hundstall som du kan ta kontakt med och anmäla ditt intresse hos.

Andra säljare

Det är även möjligt att köpa en valp från privatpersoner. Vissa personer har nämligen hundar som fått valpar utan att det var planerat. De lägger då upp annonser på till exempel Blocket. Men tänk alltid på att även dessa säljare bör ha skött det hela på rätt sätt, med veterinärbesök och liknande. Detta är också där du vanligtvis hittar blandraser.

Adoptera hund

Det är även möjligt att adoptera hundar. Det finns flera platser som räddar hemlösa hundar och sedan placerar ut de i nya hem. Dessa hundar kommer då vanligtvis från utlandet och du som är en intresserad köpare får gå igenom en process för att se ifall du passar som ny ägare. Rumänien och Irland är två av de vanligaste länder där hundarna kommer ifrån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *