allt om att köpa och äga hund samt hundraser
Hund i bur eller rastgård
Hund i bur eller rastgård

Hund i bur eller rastgård

En sällskapshund mår vanligtvis bäst av att få vara tillsammans med sin flock, alltså familjen, så mycket det bara går. Det hörs på benämningen – sällskapshund. Visst kan sällskapet bestå av andra hundar men det är ändå husse eller matte och eventuellt övriga familjemedlemmar som är flockledare och hunden är ett flockdjur som är mer eller mindre beroende av att ha tillgång till sin ledare för att må riktigt bra. Med detta sagt så finns det ändå tillfällen när det behövs inhägnader av olika slag, eller rentav en bur för din fyrbente vän.

Hage eller bur för hund

Den lilla valpen som just kommit hem till sin nya familj kan behöva ha en egen vrå, kanske en hage gjord av kompostgaller eller något annat lämpligt som gärna får vara flyttbart. Där kan den vistas kortare stunder, eller kanske nattetid om hemmet inte är ordentligt valpsäkrat. En sådan hage kan självklart stå öppen och tillgänglig för valpen när den på eget initiativ vill dra sig undan från stimmiga barn eller annat som känns lite jobbigt för stunden.

Utomhus är det ofta bättre med en riktig rastgård där det ska finnas plats för hunden att springa runt lite och självklart också en skyddad vrå, gärna varm om vädrets makter är på dåligt humör. Hur stor en sådan rastgård bör vara beror på hundens storlek och naturligtvis också vilka förutsättningar som finns på den egna tomten.

När det gäller olika sorters hundburar, i ordets riktiga bemärkelse, har de framför allt sitt användningsområde vid utställningar eller andra former av hundsporter och vid bilresor. Det är helt olika typer av burar som används för dessa ändamål och det finns noga reglerat hur de ska se ut och hur stora de ska vara i förhållande till hundens storlek. Det är livsfarligt för både hund och förare att ha hunden lös i bilen vid färd.

Vänj din hund vid bur eller hage

Det är viktigt att du redan från början vänjer din hund vid hagen eller buren. Det ska vara trevligt att vistas där, så det får absolut inte vara någon form av bestraffning även om det kanske kan vara frestande när kommunikationen inte riktigt fungerar som den ska och tålamodet tryter. Till att börja med ska hunden bara vistas där korta stunder för att vänja sig och successivt går det sedan att förlänga tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *