allt om att köpa och äga hund samt hundraser
Innan du köper hund
Innan du köper hund

Innan du köper hund

Det allra första du bör tänka på är ifall en hund verkligen passar in i hur ditt liv ser ut. Önskan om en hund är inte samma sak som att ha energi, tid och plats för en hund. Det är viktigt att du kan uppfylla de viktiga förutsättningarna för att hunden ska få ett så bra liv som möjligt. De två viktigaste sakerna du bör tänka igenom är att hunden kommer förhoppningsvis att leva i flera år. Du måste vara säker på att det är någonting du klarar av. En annan sak som är viktig är att det första året kommer hunden behöva i stort sett obegränsad uppmärksamhet.

Vilken hundras?

Vilken hundras du bör välja rekommenderas att du baserar efter både din livsstil samt vad du egentligen önskar att få ut av att äga en hund. Det kan innebära att du vill ha en sällskapshund eller kanske en hund som du kan träna och tävla med. Jagar du kanske du letar efter en hund som kan följa med dig ut i skogen. Alla olika hundraser är bra följeslagare samt familjemedlemmar. Dock finns det raser som har utvecklats på olika sätt och har därför skilda egenskaper idag. På grund av detta är det rekommenderat att du läser på om rasen som intresserar dig för att se ifall den kommer passa dig och ditt liv. Ett tips är att du tar hjälp av erfarna hundägare eller uppfödare för att få ännu mer och bättre information.

Träffa hunden och uppfödaren först

När du är säker på att en hund kommer passa dig och du har hittat vilken ras du vill ha måste du bestämma dig för en uppfödare. Ett bra sätt att hitta uppfödare för en viss ras är att gå in på rasklubbens hemsida. Dessa hemsidor har ofta kontaktuppgifter till alla tillgängliga uppfödare i landet. Det går även att hitta en del information hos Svenska Kennelklubben.

En rekommendation är att du pratar med och besöker flera uppfödare för att sedan jämföra de och se vem som känns bäst. Valet av vilken uppfödare du väljer baseras vanligtvis på din magkänsla, men det blir lättare ifall du har träffat flera för att se ifall en känns bättre än de andra. Tänk även på att aldrig köpa en hund eller valp utan att ha fått träffat den innan, du bör även träffa hundens syskon, om den har några, och dess mamma. Skulle uppfödaren neka dig besök med valpar och tik i hemmiljön bör du undvika den uppfödaren.

Tänk även på att ställa frågor när du träffar uppfödaren. Det kommer hjälpa dig att lära känna både hunden och säljaren, samt ge dig svar på eventuella funderingar du har om rasen. En bra uppfödaren kommer även att ställa flera frågor till dig. De kommer då få det lättare att matcha en valp med dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *