allt om att köpa och äga hund samt hundraser
Lär hunden åka bil
Lär hunden åka bil

Lär hunden åka bil

Att resa med sin hund kan bli rätt stressigt. Speciellt om hunden inte är van att åka bil eller är rädd. Vissa hundar blir till och med illamående när de åker bil eller så sitter de och skakar hela resan, vilket kan bli lite jobbigt. Som tur är finns det några tips på hur du kan lära din hund att åka bil.

De flesta hundar som ogillar att åka bil går ofta att placera i en av dessa kategorier: de som är rädda och de som blir åksjuka. För att du ska slippa dessa problem rekommenderas det att du lär din hund att åka bil redan från början.

En viktig sak du bör tänka på är att se till så din hund åker på ett trafiksäkert sätt, gärna i hundbur eller fastspänd med bilbälte. Skulle din hund inte ha problem med att åka bil bör du endast fokusera på hur du tar med hunden på ett säkert sätt.

Lindra hundens rädsla i bilen

Vissa hundar blir rädda eftersom vissa bilar låter väldigt mycket. Om du äger en hybridbil är det kanske inte detta som är problemet. De är nämligen lite tystare jämfört med ”vanliga” bilar. Men oavsett vilken bil du har är det viktigt att du tar tag i problemet ifall din hund visar sig vara rädd. Ett tips på vad du kan göra är att försöka få hunden att koppla bilen med någonting positivt. Om din hund endast åker bil när den ska till veterinären kommer den tveksamt vilja hoppa in när det är dags för en åktur. Ta med hunden på roligare utflykter, se till att den har favoritleksakerna med sig och beröm hunden. Så länge du fortsätter göra detta regelbundet kommer den förhoppningsvis börja koppla bilen till positiva saker istället.

Har du en hund som är livrädd för bilen, prova att ställa dess matskål i närheten. När hunden sedan är van att vara nära bilen och är okej med det kan du ta det ett steg längre. Öppna bildörren eller bakluckan och se ifall hunden klarar att äta där.

Ifall hunden blir åksjuk

Att hundar blir åksjuka är inte ovanligt. Det drabbar främst valpar, men även äldre hundar då och då. Skulle din hund inte växa ifrån detta finns det en del saker du kan göra för att hjälpa din hund. Men först bör du vara säker på att din hund verkligen är åksjuk. Skulle den kräkas eller dregla mycket under bilturen är det förmodligen åksjuka.

Det första du kan göra är att begränsa din hunds mat- och vattenintag innan resan. Öppna även bilfönstren ett par centimeter så det kommer in frisk luft. Sedan kan du försöka sätta hunden på olika platser i bilen. Trots att det finns rekommendationer för hur hunden ska sitta i bilen, kan vissa positioner fungera bättre än andra.

Ett annat tips är att du försöker distrahera din hund. Börja med att låta den sitta i en bur i din bil med favoritleksaken. Har den blivit bekväm med detta, börja då med en kortare åktur och glöm inte att belöna hunden när allting gått bra.

Skulle detta inte fungera, prata då med din veterinär. De kan i vissa fall ge dig medicin till hunden mot åksjuka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *